A hála jelentősége a sportban

A hála, mint pozitív érzelem, a sportban is alapvető jelentőséggel bír. Nemcsak a mindennapi életben, hanem a sport világában is fontos szerepet játszik az egyének és csapatok jóllétének, teljesítményének és kapcsolatainak erősítésében. A hála a latin „gratus” kifejezésből származik. Jelentése egy olyan pozitív érzelem, amely a segítségből (adni és kapni) fakadóan a köszönetből és az elkötelezettségből tevődik össze. Az emberi jóság és kedvesség megnyilvánulása. Egyes nézetek szerint minden érzés meghatározott rezgésszámmal rendelkezik. A negatív érzések alacsony rezgésszámmal, míg a pozitív érzések magas rezgésszámmal és ezek komoly hatással vannak az egészségünkre, kapcsolatainkra, cselekvéseinkre és teljesítményünkre is. 

Negatív érzések: 

  • A félelem rezgése 0,2- 2,2 MHz
  • Az irigység rezgése 0,9- 6,8 MHz
  • A gyűlölet rezgése 0,8- 3,1 MHz
  • A felsőbbrendűség érzés rezgése 1,9- 4,7 MHz

 Pozitív érzések: 

  • A nagylelkűség rezgése 95 MHz
  • A hála rezgése 150 MHz
  • A könyörület rezgése 165 MHz vagy több
  • A szeretet mások és minden élőlény iránt rezgése 180 MHz vagy több
  • A feltétel nélküli és univerzális szeretet rezgése 205 MHz vagy magasabb
  • Az ima rezgése 120-tól 350 MHz


Annak ellenére, hogy a valláshoz és a spiritualitáshoz kezdetektől hozzátartozik a hála témaköre és annak életünkre gyakorolt hatásai, a pszichológia tudománya csak az elmúlt két évtizedben kezdett foglalkozni a fontosságával. Dr. Robert Emmons, a hála egyik vezető kutatója, tanulmányaiban kimutatta, hogy a hálás emberek általában boldogabbak és egészségesebbek. Emmons kutatásai szerint a hála növeli az élettel való elégedettséget, javítja a mentális és fizikai egészséget, és erősíti a társas kapcsolatokat. Ezek az eredmények közvetlenül alkalmazhatók a sportban is, ahol a pozitív érzelmek és a mentális erőforrások kulcsfontosságúak a sportolók teljesítménye szempontjából. 


„A hála bővíti a személy aktuális gondolat- és cselekvéskészletét, gyarapítja a tartós pszichológiai és szociális erőforrásokat, támogatja az altruista viselkedést, és erősíti a társas kötelékeket.”1 


A hála számos dolgot magába foglaló érzelem, melynek szerepét és jelentőségét a sport számos területén érzékelhetjük: 

Mentális erő és motiváció 

A hála érzése erősíti a sportolók mentális erőforrásait és belső motivációját. Amikor egy sportoló hálát érez az edzője, csapattársai vagy akár a szurkolók iránt, az növeli a kitartását és az elkötelezettségét. A pozitív érzelmek, mint a hála, fokozzák a sportolók önbizalmát és csökkentik a negatív érzelmek hatását, ami hosszú távon hozzájárul a sikeres teljesítményhez. 

Pozitív kapcsolatok és csapatkohézió 

A sportban a csapatkohézió elengedhetetlen a sikerhez. A hála erősíti a csapattagok közötti kapcsolatokat, mivel növeli a proszociális viselkedést, mint például az együttműködést és a támogatást. A hálás sportolók jobban értékelik társaik erőfeszítéseit, ami fokozza a bizalmat és a kommunikációt a csapaton belül. Ez különösen fontos a konfliktusok kezelésében és a közös célok elérésében. 

Jobb teljesítmény és elégedettség 

Kutatások kimutatták, hogy a hála érzése növeli a sportolók elégedettségét és teljesítményét. A hála csökkenti a stresszt és a szorongást, ami lehetővé teszi a sportolók számára, hogy jobban koncentráljanak feladataikra. A hálás sportolók gyakran tapasztalják meg az áramlat (flow) élményét, amely során teljesen elmerülnek tevékenységükben, és maximális hatékonysággal végzik azt. 

Fizikai egészség 

A hála nemcsak mentális, hanem fizikai egészségre is pozitív hatással van. A hála csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami javítja az immunrendszer működését és csökkenti a betegségek kockázatát. A hálás sportolók általában jobban figyelnek a testük jelzéseire, így képesek elkerülni a túlterhelést és a sérüléseket. Ezen kívül a hála érzése javítja az alvás minőségét, ami szintén alapvető fontosságú a sportolók regenerációjában és teljesítményében. 


Gyakorlatok a hála fejlesztésére

 

A sportolók és edzők különböző gyakorlatokat végezhetnek a hála érzésének fejlesztésére: 

  1. Hálanapló vezetése: Rendszeresen feljegyezni azokat a dolgokat, eseményeket, személyeket, amelyekért hálásak. Ez a gyakorlat segít fókuszálni a pozitív eseményekre és erősíteni a hála érzését.
  2. Hálalátogatás: Köszönetet mondani személyesen azoknak, akik hozzájárultak a sikerekhez. Ez a gyakorlat erősíti a kapcsolatokat és növeli az elégedettséget.
  3. Meditatív gyakorlatok: Képzeletben megjeleníteni egy hálára méltó személyt vagy helyzetet, és átélni a hálát. Ez segít a sportolóknak elmélyíteni a hála érzését és csökkenteni a stresszt.


A hála érzése és gyakorlása kiemelkedő jelentőséggel bír a sportban. Növeli a sportolók mentális erőforrásait, javítja a csapatkohéziót, növeli a teljesítményt és az elégedettséget, valamint támogatja a fizikai egészséget. A hálás hozzáállás nemcsak a sportolók egyéni életét, hanem a csapatok sikerét is nagymértékben befolyásolja. A pozitív pszichológia kutatásai egyértelműen alátámasztják, hogy a hála fejlesztése és fenntartása hosszú távon jelentős előnyökkel jár a sport világában.


Frankó Nikolett

sport coach és mentáltréner



Felhasznált irodalom:

Mindset Pszichológia – Hála: egy érzés, amely segít a mindennapokban


1 Mindset Pszichológia – Hála: egy érzés, amely segít a mindennapokban