A siker felé vezető gondolkodás

Számos tényező van, amely megkülönbözteti egymástól a sikeres és a kevésbé jól teljesítő sportolókat. A gondolkodásmód az egyik ezek közül, hiszen az, hogy a sportoló hogyan értékeli saját képességeit és teljesítményét nagyban befolyásolja, milyen eredményeket ér el. Ez alapján kétféle gondolkodásmódot különítünk el egymástól, a rögzült és a fejlődési gondolkodást. 

Rögzült gondolkodásmód

A rögzült szemléletmód szerint tehetségünk, teljesítményünk, intelligenciánk nem változtatható, hanem a velünk született adottságokon alapszik. Ebből következik, hogy kudarcot a sportoló úgy értékeli, mint szükséges adottságainak hiányát, melynek hatására az esetleges sikertelenséget igyekeznek elkerülni.

A rögzült gondolkodásmódú sportoló jellemzői: 

  • véleménye szerint valaki vagy rendelkezik a sportághoz szükséges tehetséggel, vagy nem, és ezen nem igazán lehet változtatni
  • hamar feladja, amennyiben akadályba ütközik; kerüli a kudarcot és a kihívásokat
  • figyelmen kívül hagyja a negatív visszajelzéseket, vagy önmaga ellen való támadásként éli meg
  • véleménye szerint az elért eredmény nem az elvégzett munkától és befektetett energiától függ
  • a mások által elért siker elbizonytalanítja, mert emiatt önmagukat kevésbé látják értékesnek/tehetségesnek

 Fejlődési gondolkodásmód

A fejlődési szemléletmód szerint, tehetségünk, adottságaink csak egy kiindulópontként szolgálnak, melyek befektetett munkával és megfelelő szorgalommal alakíthatóak. Ebben a szemléletben az akadályok, a kockázatvállalások és esetleges kudarcok ugyanúgy a fejlődéshez tartoznak, mint a sikerek és a kiemelkedő teljesítmény.

A fejlődési gondolkodásmódú sportoló jellemzői: 

  • véleménye szerint befektetett munkával, edzéssel javíthat a teljesítményén, fejlesztheti önmagát és ezzel ő tudja alakítani, mit érhet el
  • bátran vállalja a kihívásokat, az esetleges kudarc nem rettenti el
  • az építő kritikák visszajelzések számára, melyeket önmaga fejlesztésére használ, azokat nem éli meg személyes támadásként
  • véleménye szerint az erőfeszítés hozzájárul a sikerhez és a jó teljesítményhez
  • a mások által elért siker inspirációt és tanulási lehetőséget nyújt számára

Hogyan alakíthatunk a gondolkodásunkon? 

Fontos, hogy egyszerre rendelkezünk mindkét gondolkodásmóddal, azonban életünk különböző területein eltérően kerülnek előtérbe. A sport területén azonban kedvező, ha fejlődési gondolkodásmóddal rendelkezünk. Ha szeretnénk fejleszteni a szemléletmódunkat, akkor a következő lépések nagy segítséget jelenthetnek.

1. Fogadjuk el a gondolkodásmódunkat! 

Az, ha rögzült gondolkodásmóddal rendelkezünk nem baj. Ítélkezés nélkül figyeljük meg, hogy hogyan jelenik meg ez a szemléletmód. Milyen gondolatokat, érzéseket kelt bennünk. Ahhoz, hogy tudjunk rajta alakítani meg kell ismerjük és tudatosítani milyen hatást gyakorol ránk.

 2. Fejlesszük! 

Amikor már ismerjük a rögzült szemléletünket, könnyen felismerjük, mikor megjelenik. Ilyenkor alakíthatunk a belső hangokon. Pl: „Nem fog sikerülni, nem vagyok elég jó!” à „Lehet, hogy nem fog sikerülni, de megpróbálom, hogy tanuljak belőle!” Ez nem fog egyik pillanatról a másikra menni, de legyünk kitartóak és alakítsuk a gondolkodásunkat. Az agyunk úgy működik, mint az izmaink. A folyamatos edzés hatására egyre jobban fejlődik.



Frankó Nikolett

sport coach és mentáltréner