Mentális állóképesség

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk, hogy állóképesség? Ilyenkor leggyakrabban olyan dologra asszociálunk, ami a testi képességeinkkel áll összefüggésben, például, hogy mekkora súlyt tudunk megemelni, vagy mennyi ideig tudunk futni egy huzamban. Ha valaki szeretne javítani fizikai állóképességén, akkor rendszeres edzéssel az ehhez szükséges képességeket fejlesztheti és javíthat saját teljesítményén. 

Az állóképesség azonban nem csak fizikai szinten jelenik meg, hanem mentális szinten is, amiről sokan hajlamosak megfeledkezni. Ez az a képességünk határozza meg, hogy hogyan kezeljük azokat a nehézségeket, melyekkel szembe kerülünk. Vagyis teljesen igaz, hogy a mentális állóképesség nem segít felvinni a zongorát a nyolcadik emeletre, de az életed számos területén nyújt segítséget a céljaid elérésében, az önérvényesítésben, a stresszel való hatékony megküzdésben és még sorolhatnánk. A mentális állóképesség fejlesztése nagyon hasonlóan működik a fizikai állóképesség fejlesztéséhez. A megfelelő szint eléréséhez folyamatos gyakorlás szükséges.

10 ok, amiért érdemes fejlesztened a mentális állóképességed

1. Nagyobb ellenállás a negatív érzelmekkel szemben 

Az érzelmek természetes velejárói az életünknek. A negatív érzelmek, mint a düh, a szorongás vagy a félelem rossz irányba terelhetnek minket, különösen, ha nem megfelelően kezeljük őket. Hatásukra hamarabb hagyhatunk abba egy feladatot, nem vállaljuk fel ha hibázunk, melyek ismételten kellemetlen érzéseket, szorongást okoznak kialakítva egy negatív spirált. Ha figyelmet szentelsz a mentális állóképességed fejlesztésre ezeket az érzelmeket sokkal hatékonyabban tudod kezelni és megelőzheted a negatív spirál kialakulását.

2. Javuló teljesítmény 

A legjobb teljesítményed a mentális állapotodtól is függ (!). Lehetsz bármennyire jó fizikailag, ha mentálisan nem tudsz megfelelően reagálni egy akadályra vagy kudarcra, ha nem tudsz a megfelelő dologra fókuszálni, akkor nem nyújthatod a képességeid szerinti legjobb teljesítményt. A mentális állóképesség javításával bármilyen nehézség is kerüljön eléd, te felkészült leszel arra, hogy magabiztosan kezeld őket.

3. Magabiztosság, hogy a körülmények javulni fognak 

Amikor a dolgok rosszul alakulnak, hajlamosak vagyunk a pozitív kimenetel helyett arra gondolni, hogy a helyzet egyre csak rosszabb lesz. Megjelenik az érzés, hogy fel kéne adnunk. Ugyanakkor a körülmények folyamatosan változnak. Az adott helyzetre való reagálásunk az egyik olyan elem, amely befolyásolhatja a körülményeket, vagyis a reakciónktól függően a negatív válhat még kellemetlenebbé vagy kellemesebbé. Amennyiben egy adott szituációt kívülről megvizsgálunk, láthatjuk, hogy a legtöbb esetben nagyobb hatásunk van a körülményekre, mint ahogy azt nyomás alatt gondoljuk.

4. Jobb stresszkezelő képesség 

A stressz az eseményre és annak következményére adott reakció (ez lehet valós, vagy képzelt is). A stresszt sok esetben úgy próbáljuk kezelni, hogy elkerüljük, azonban ez nem hatékony megküzdési mechanizmus. A mentális állóképesség fejlesztésével, a stresszel való megküzdés hatékonyabbá válik és ahelyett, hogy megbénítana minket, fejlődni tudunk általa.

5. Kisebb esély az önbizalomhiányra 

Olyan, hogy valakinek egyáltalán ne legyen önbizalma, nem létezik. Mindenkinek van önbizalomhiányos állapota, amely egyszerre több területét is érintheti az életének, de még ebben az esetben is van olyan pillanat vagy tevékenység, amelyben nem jelenik meg az önbizalomhiányos állapot. A mentális állóképesség javítása sem szünteti meg teljesen az önbizalomhiányos állapotokat, de segít, hogy kevesebb alaklommal jelenjenek meg az életedben. Ha megfelelő szinten van a mentális erőnléted nem félsz az önbizalom hiányos állapottól, hanem felhasználod a gyengeségeid fejlesztéséhez és a kockázatok felismeréséhez. A jó mentális erőnlét segít megakadályozni, hogy az önbizalomhiány szabotálja a sikereidet. 

6. Világosabb szándékok és célok 

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart. - Seneca”. Sosem könnyű motiváltnak maradni, ha nem tudjuk, miért fektetjük be az energiánkat és tesszük az erőfeszítéseket. Ha tudjuk, mit szeretnénk elérni és miért, az segít leküzdeni a felmerülő nehézségeket, kontrollálni a negatív érzelmeket és leküzdeni a bizonytalanságot. Ebben segít a jó mentális állóképesség, mert segítségével könnyebben tudsz arra a célra koncentrálni, amiért belekezdtél az adott dologba.

7. Félelem nélküliség 

A komfortzónából való kilépés, az ismeretlentől való félelem a leggyakoribb akadály, amivel szembekerülünk. Ennek az érzésnek egyetlen célja van, hogy maradjunk abban a helyzetben amit, ismerünk, és ne lépjünk ki a komfortzónánkból. A biztonság és a kiszámíthatóság természetes igényünk, ugyanakkor egy bizonyos ponton túl, már nem fejlődünk ebben a helyzetben. A mentális állóképesség fejlesztésével támogathatjuk önmagunkat azokban a helyzetekben, mikor elhagynánk a komfortzónát, de visszakozunk a bizonytalanságunk miatt. Bátorságot ad, hogy el tudjuk hagyni a komfortzónát és ezáltal fejlesszük képességeinket.

8. A kudarc elfogadásának képessége 

A kudarc elkerülhetetlen része az életünknek. A mentális erőnlét segít abban, hogy ezt el tudjuk fogadni és ne úgy fogjuk fel, mint veszteséget, hanem mint lehetőséget a további fejlődésre.

9. Jobb képesség a jutalom késleltetésére 

Hajlamosak vagyunk arra, hogy az azonnali, de kisebb elismerést válasszuk, ahelyett, hogy megvárnánk a nagyobb, de később érkező elismerést. A jó mentális állóképesség fejleszti azon képességünket, hogy lemondjunk az azonnali elismerésről, a későbbi nagyobb előnyök javára.

10. Hajlandóság a dolgok elengedésére 

Sokszor olyan dolgokban kapaszkodunk (rossz döntések, régi hibák…stb.), melyeket már régen el kellett volna engednünk, ehelyett azonban a ragaszkodással hagyjuk, hogy elkezdjenek minket meghatározni. Felemésztik a magabiztosságunkat és belső feszültséget generálnak. Azzal, hogy ha javítod a mentális állóképességedet, sokkal könnyebben tudod magad mögött hagyni ezeket a korlátozó dolgokat.

A jó mentális állóképességgel rendelkező emberek sok esetben előnyben vannak azokkal szemben, akiknek alacsonyabb szinten van ez a képességük.

  • képesek tudatosan elhatárolni magukat azoktól a dolgoktól, amire nincsen ráhatásuk
  • magasabb az öntudatosságuk, ezáltal felismerik saját érzelmi, mentális és fizikai állapotukat
  • rugalmasabb tudják kezelni a váratlan helyzeteket
  • hatékonyabban képesek kizökkenni a negatív állapotból
  • magasabb az érzelmi intelligenciájuk és tudatosabban képesek uralni az érzelmeiket
  • könnyebben lendülnek túl a negatív dolgokon (nem hagyják eluralkodni)
  • bátrabban néznek szembe a bizonytalan kimenetelű feladatokkal

Láthatjuk, hogy a mentális állóképesség jelentheti azt a képességet, amely az életünk területein segít a nehézségekkel való hatékony megküzdésben. Minél több figyelmet fordítunk a mentális erőnlétünk javítására, annál inkább ellenállóbbak leszünk a stressz okozta hatásokkal szemben, hatékonyabban kezeljük a nehézségeket, könnyebben alkalmazkodunk a változásokhoz és sokkal kitartóbbak leszünk a céljainkhoz vezető, akadályokkal teli úton. Ha rendszeresen edzed a mentális állóképességedet, napról napra jobbá válsz!

Hogyan erősítheted a mentális állóképességed?

  • Meditálj!
  • Gondolj arra, mi a legrosszabb, ami történhet? Ehhez képest a te jelenlegi helyzeted nem is olyan rossz!
  • Helyezd át a fókuszt azokról a dolgokról, amik felett nincs hatalmad, azokra, amelyek felett van!
  • A belső beszédet alakítsd át kritikusból támogatóvá!
  • Minden cselekedetednek vannak kockázatai. Szokj hozzá, hogy ne béníthasson meg!
  • Koncentrálj a célodra!
  • Merj kilépni a komfortzónádból!
  • Fejleszd a képességeidet, tanulj új dolgokat!