Nyomás alatti csúcsteljesítmény a sportban

A legfontosabb helyzetekben a legjobb sportteljesítményt nyújtani egy nagyon fontos sportolói képesség.

A nehéz helyzetek, a nyomás minden sportágban, minden sportolónál jelen van. Egyes sportolók teljesítménye téthelyzetben a megnövekedett stressz hatására romlik, nem tudják tudásuk maximumát nyújtani. Vannak azonban olyan sportolók is, akik éppen nyomás alatt képesek csúcsteljesítményt produkálni.

 Hogyan lehetséges ez? 

A kutatások szerint két állapot különíthető el aszerint, hogy a csúcsteljesítmény közben milyen érzéseket és élményeket tapasztalnak meg a sportolók.

1. Flow – áramlatélmény: A Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződő flow egy olyan optimális pszichológiai állapot, melyben az egyén annyira elmélyül a tevékenységben, hogy a feladat melyet végre kell hajtania, szinte csak „megtörténik”. Ebben az állapotban a sportoló egy nyugodt, stresszmentes élményt tapasztal meg, melyben megjelenik a könnyed tevékenység érzése, nincs önbizalomhiány és nincs negatív gondolkodás. 

2. Clutch – teljesítmény: A másik ilyen csúcsteljesítményt elősegítő állapot, a clutch, melyben a teljesítmény annak ellenére javul téthelyzetben, hogy a sportoló tudatában van annak mekkora nyomás helyeződik rá. Ez a sportoló részéről egy több erőfeszítést igénylő, céltudatosabb állapot, melyben megtapasztalja a stresszt, ugyanakkor megbirkózik vele tudatos és szándékos (!) erőfeszítéseinek köszönhetően.

A clutch – teljesítmény jellemzői a sportolóknál: 

- Szándékos és teljes koncentráció 

- Nagyfokú erőfeszítés 

- Fokozott tudatosság 

- Nincsenek negatív gondolatok 

- Felfokozott izgalmi állapot 

- Magabiztosság - Megnövekedett motiváció 

- Automatikus kivitelezés 

- Feloldódás az élményben

- Helyzet feletti kontroll érzése 

- Az észlelés megváltozása 

- Élvezet – paradoxon („Élvezed is, meg nem is”)

Sportolás közben mindkét állapot megvalósulhat, ami a teljesítmény szempontjából hatalmas öröm a sportolónak. Ahhoz azonban, hogy csúcsteljesítményt segítő állapot tudatosan előidézhető legyen, és ne csak „megtörténjen” a sportoló mentális készségeinek fejlesztése elengedhetetlen.



Frankó Nikolett

sport coach és mentáltréner